Leemstuc

Leemstuc creëert warmte

Bij het woord leem denkt men vaak aan toepassingen in boerderijen en oude huizen. Maar leemstuc is ook geschikt voor een modern interieur. De vele kleuren en de verschillende texturen bieden een ruime keuze. Leem is een aards product en behoort tot de oudste bouwmaterialen in de geschiedenis van de mens.

Het materiaal werd al vele eeuwen terug gebruikt om huizen mee af te werken. Het bestaat uit zand, klei en zilt. Tegenwoordig wordt leem op meerdere manieren als bouwmateriaal gebruikt. In de vorm van stuc (leemstuc), als aangestampte leem (stampleem) en in de vorm van stenen (leemstenen). Het is een populair middel om warmte aan een interieur toe te voegen. Het is een natuurlijk stucproduct voor de afwerking van wanden en plafonds en kan worden verrijkt met diverse extra natuurlijke toevoegingen voor een uiteenlopend resultaat.

De vele voordelen van leem

Stucen met leem heeft diverse voordelen. Zo reguleert leem warmte en vocht op natuurlijke wijze. Het neemt vocht uit de ruimte op en staat dit weer af wanneer de vochtigheidsgraad in de ruimte daalt. Het is ook brandwerend, geluiddempend en het materiaal is damp-open, met andere woorden: het ademt. Leemstuc neemt gemakkelijk geuren op en neutraliseert de lucht in de woning. Verder is leem een herbruikbaar materiaal zonder chemische toeslagstoffen en het is ook nog eens 100% natuurvriendelijk.

Leem is antistatisch en biedt bescherming tegen straling, bijvoorbeeld elektrische apparatuur in de ruimte. Door de verschillende soorten lichtinval worden de subtiele glinsteringen van het zand, de klei of het parelmoer of andere toeslagstoffen zichtbaar waardoor een levendig oppervlak ontstaat.

Base Leem wordt toegepast om wanden en plafonds uit te vlakken. De Base Leem kan fungeren als ondergrond voor leemfinish, maar kan ook gebruikt worden als afwerking. Hij is in meerdere standaard aardse kleuren verkrijgbaar, met of zonder stro.

Leemstuc is ook een ideale geleider voor warmte en wordt veel toegepast bij warmtewanden. Tevens kan ditzelfde systeem wat in de winter voor verwarming zorgt, in de zomer voor verkoeling zorgen wanneer er koud water door de buizen stroomt. Hoe groter de massa leem op de muur des te groter ook het regulerend vermogen is.

Zoekt je een aangenaam en comfortabele milieubewuste afwerking? Dan is leem zeker een goede keuze. Wij kunnen de totale opbouw van leem verzorgen in meerdere afwerkingen zoals geschuurd of gepleisterd.

Leemfinish in kleur

Leemfinish kan worden gebruikt voor het afwerken en verfraaien van binnenmuren in woon- en werkruimten. Muren die zijjn behandeld met leemfinish ogen stijlvol en stralen rust uit. Het is samengesteld uit verschillende soorten zand en gekleurd klei. Leemfinish wordt veelal verwerkt in combinatie met de basis leemstuc die als ondergrond dient. Grof of fijn schuurwerk, pleisterwerk, goochelen met kleuren, we bieden alle mogelijkheden met Tierrafino leemfinish en/of Duro. Een muur afgewerkt met leemfinish of Duro is te herkennen aan een subtiele levendige structuur.

Leemfinish kan ook zonder Base leem afgewerkt en aangebracht worden door een contact primer toe te passen en de leemfinish gelijk af te werken over diverse ondergronden. Deze afwerking is relatief snel.

Leemverf

Leemverf is een natuurlijk product voor binnenwanden en -plafonds. Leemverf bestaat voor het grootste deel uit leempoeder afkomstig uit verschillende groeves en creëert een fijne sublieme structuur. Het is damp-open en 100% natuurlijk. Het kan met een blokkwast of roller worden verwerkt in een gewenste uitstraling en nuance. Er zijn meerdere types leemverf, met of zonder structuur. Leemverf draagt bij aan een aangenaam en gezond klimaat in een ruimte.

Klei en leem

Net als grind en zand bestaat leem voornamelijk uit korrelig afbraakmateriaal van gesteenten. Leem bestaat uit grotere deeltjes dan klei. Klei bestaat voor een groot deel uit lutum. Dit is zeer rijk aan plaatvormige kleimaterialen. De grofkeramische industrie gebruikt klei voor de productie van bakstenen en dakpannen, terwijl de fijnkeramische industrie er aardewerk van maakt. Verder vindt klei een toepassing in het ophogen en het onderhouden van dijken.

Klei en leem zijn mengsels van silt, klei en zand. Vaak bevatten leem en klei ook schelpen en humus of hout. Buiten eventuele grindcomponenten en organische stof bevat klei minimaal 8% lutum en maximaal 75% leem (silt). Leem mag hooguit 50% zand en 25% lutum bevatten. De kwaliteit van grof- en fijnkeramische producten hangt sterk af van de mineralogische en chemische samenstelling van de klei. Verder zijn de hoedanigheid van het kleimengsel en de aard en hoeveelheid van de bijmengsels daarop van invloed. Die hangen weer samen met de manier waarop de klei is afgezet en uit welk gebied het komt. In zeeklei overheersen bijvoorbeeld de kleimineralen illiet en smectiet. Kaolinietrijke klei is plastisch en meestal zeer geschikt voor de productie van porselein.